Odcinkowy pomiar prędkości

Dyskusja na ogólne tematy w kategorii "Motoryzacja"

Moderatorzy: SebaSTI, skateman

Odcinkowy pomiar prędkości

Postprzez żółtodziób » piątek, 15 lip 2011, 10:21

Zakładam temat, żeby się dowiedzieć (a przy okazji może ktoś oprócz mnie) jak to detalicznie ma wyglądać. Ogólnie to wszyscy wiedzą, jest jedna bramka, druga no i jak średnia pomiędzy nimi wychodzi za wysoka przysyłają mandat. Bardziej mnie obchodzi gdzie to ma zamiar stać i jak wygląda, od kiedy tak naprawdę będzie działać.

Jedna uwaga - w tym temacie nie bulwersujemy się, że zamiast remontować drogi wymyślają kolejne represje. Tak, rzeczywiscie tak jest, gdyby komukolwiek naprawdę zależało na bezpieczeństwie a nie na wyciąganiu kasy to by było inaczej, ale od dawna wiadomo, że cokolwiek nie obiecują politycy i jak bardzo się chwalą tym jak długo mają prawo jazdy to koniec końców i tak chodzi o to, żeby mieć dostęp do koryta i żeby w korycie było pełno. Chodzi tylko o to jak się chronić przed kolejnym debilizmem i wcale tutaj za debilizm nie uważam walki z piractwem drogowym, niestety dużo ludzi naprawdę przegina i trzeba coś z tym zrobić, ale na pewno nie w sposób, który kompletnie zawodzi na całej linii. Radarów jest coraz więcej, a wypadków wcale nie ubywa. To, że ktoś czasem przekroczy prędkość o trochę i na chwilę (zwłaszcza jak się wyprzedza jakiegoś idiotę, który nagle postanawia być kozakiem i wciska gaz do deski to przypspieszenie i sprawne dokończenie manewru jest najrozsądniejszym roziwązaniem) nie stwarza takiego zagrożenia jak ogólny burdel jaki mamy na drogach i druciarnia jaka się po nich porusza. Zatem jeśli ktoś wie jak dokładnie ma działać nowa państwowa maszynka do pieniędzy to niech pisze śmiało.
Avatar użytkownika
żółtodziób
A8
 
Posty: 5292
Dołączył(a): środa, 13 lis 2002, 14:55
Lokalizacja: Bydgoszcz


Postprzez krycharally » piątek, 15 lip 2011, 13:17

www.favorit-cup.pl
facebook.com/FavoritCup
Avatar użytkownika
krycharally
N2
 
Posty: 112
Dołączył(a): czwartek, 30 kwi 2009, 19:57
Lokalizacja: Katosy

Postprzez szirer205xs » piątek, 15 lip 2011, 14:57

Stoi bramka ala viatol co ok 10 km i rejestruje przejazdy samochodow :) akurat mysle ze to jest dobry sposób i wcale nei będzie maszynka do robienia pieniędzy bo przypadek jaki opisujesz nie spowoduje dostania mandatu :) zeby sie na niego zalapac musisz niezle zapylac przez cale te 10 km miedzy bramkami :)
jaskiniatrolla.eu
Avatar użytkownika
szirer205xs
A5
 
Posty: 727
Dołączył(a): poniedziałek, 10 lis 2003, 12:28
Lokalizacja: Skoczów

Postprzez żółtodziób » piątek, 15 lip 2011, 16:16

Nie no, jak co 10 km to jednak troszkę zmienia postać rzeczy, wtedy chwilowo większa prędkość nie powinna zaważyć znacząco na wyniku pomiaru. Problem w tym, że ja słyszałem, ze przymierzali się do wprowadzenia tego w Warszawie ale zrezygnowali. Takie bramy stojące w mieście to raczej byłyby utkane znacznie gęściej niż co 10 km, bo cieżko założyć, że ktoś przez miasto będzie jechał taki kawał cały czas prosto. Pytanie w tym momencie jak gęsto, bo jak się ustawi coś takiego w odległosci kilkuset metrów (mowa jest o tym,że 10 km to jestó gorna granica, dolnej nie ma), jeszcze na dodatek w miejscu gdzie ludzie często zmuszeni są przyspieszać, np żeby zmienić pas do skrętu no to efekt będzie dokładnie taki sam jak z fotoradarami. Apropos ustawienia bramek no to w zasadzie jestem pewien, że stałby by tam, gdzie byłyby w styanie zarobić najwięcej kapusty a ni tam gdzie faktycznie są potrzebne. Sam fakt że mają być głównie na autostradach już jest osłabiający. Są tacy, co grzeją ile fabryka dała ale po pierwsze ze względu na te wszystkie opłaty specjalnego tłoku na autostradach nie ma, a po drugie i tak jest tam najmniej wypadków. Zresztą nawet w takim Reichu gdzie można legalnie grzać ile da się radę jakoś nie ma armagedonu, pobudki dla których u nas w takich miejscach postanowiono kontrolować prędkosc są jak dla mnie oczywiste.
Avatar użytkownika
żółtodziób
A8
 
Posty: 5292
Dołączył(a): środa, 13 lis 2002, 14:55
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postprzez vti_rally » piątek, 15 lip 2011, 16:17

ja już dostałem mandat z takiego kaskadowego pomiaru prędkości

sprzęt który to mierzy nie wygląda jak tradycyjny fotoradar , przypomina on bardziej kamerę od monitoringu , ja to wydziałem zamontowane na latarni , robi foty auta jedna kamera z przodu druga z tyłu
Avatar użytkownika
vti_rally
N2
 
Posty: 104
Dołączył(a): poniedziałek, 26 gru 2005, 14:48
Lokalizacja: Oleśnica

Postprzez żółtodziób » sobota, 16 lip 2011, 10:11

Aha, a możesz powiedzieć coś wiecej? Stało to-to w terenie zabudowanym czy poza i jak mniej więcej było daleko od jednego do drugiego?
Avatar użytkownika
żółtodziób
A8
 
Posty: 5292
Dołączył(a): środa, 13 lis 2002, 14:55
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postprzez vti_rally » sobota, 16 lip 2011, 10:36

ja trafiłem na to w mieście Trzebnica , obszar zabudowany , pomiar dokonywany na odcinku 300m , kamery zamontowane na latarniach jedna robi fotkę z przodu a ta druga z tyłu , mandat się dostaje za średnią prędkość na tym odcinku pomiarowym , jakość zdjęć w miarę ok ale kierowcy nie da się rozpoznać

to masz link do strony producenta , jest tam opisane jak to działa , jest tez fota jak to wygląda

http://www.viasecura.pl/miejsca.pokaz/1 ... lawska/wp/
Avatar użytkownika
vti_rally
N2
 
Posty: 104
Dołączył(a): poniedziałek, 26 gru 2005, 14:48
Lokalizacja: Oleśnica

Postprzez żółtodziób » sobota, 16 lip 2011, 12:22

Bardzo cenna informacja, bo tego typu działania się właśnie poniekąd spodziewałem. Odcinek 300 metrów, można sobie na takim fragmencie spokojnie nabić wysoką średnią jednym wyprzedzaniem. Dlatego własnie dobrze wiedzieć jak to wygląda i w jaki sposób naaprawdę jest wykorzystywane. W telewizorze tego nie mówią.
Avatar użytkownika
żółtodziób
A8
 
Posty: 5292
Dołączył(a): środa, 13 lis 2002, 14:55
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postprzez koyack » sobota, 16 lip 2011, 15:07

ale to jest jeszcze co innego (to co napotkał vti_rally)

to o czym wspominałeś w pierwszym poście ma dopiero wejść
i tu odległości między bramkami mają być znaczne
tj rzędu kilkunastu/kilkudziesięciu kilometrów
koyack
N1
 
Posty: 97
Dołączył(a): wtorek, 9 maja 2006, 21:18

Postprzez żółtodziób » sobota, 16 lip 2011, 18:45

Pytałem się ogólnie o metody pomiaaru średniej prędkości miedzy dwoma punktami. gdyby chodziło wyłącznie i Viatolle to bym nie pytał, coś takiego widać z odległości kilometr, pozaa tym jest tego dużo mniej niż miało być, bo GDDKiA wtopiła podobnie jak z A2. Problem w tym, że wyraźnie słyszałem, że tego typu kontrole mająa też być w miastach i tutaj już nie wiedziałem jak to detalicznie ma wyglądać i jak baardzo trzeba na to uważać.
Avatar użytkownika
żółtodziób
A8
 
Posty: 5292
Dołączył(a): środa, 13 lis 2002, 14:55
Lokalizacja: Bydgoszcz


Powrót do Forum ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość